Fundació Barri de Pardinyes Residència

Reflexió sobre la proposta de construir un alberg de temporers a Pardinyes

La Fundació de Pardinyes, entitat dedicada des de fa 20 anys, a desenvolupar tasques de solidaritat i ajut humanitari, té com a uns dels objectius prioritaris, des de la creació, la construcció d’una residència d’avis al barri. El Paer en cap,  Antoni Siurana, el 6 de maig de l’any 2001, comunica al president de la Fundació, Jacinto Pernia, que l’alcaldia, després de consultar els Serveis d’Urbanisme,  està d’acord en fer una reserva d’espai per a construir una residència per a la gent gran.

Aquest solar va tornar revertir altre cop a l’Ajuntament per tal de completar la illa d’ensenyament de la Mitjana per encabir l’escola bressol, cicles infantil i primari i l’Institut. Uns centres escolars que tenen en total més de mil alumnes matriculats. A canvi, l’Ajuntament li cedeix d’us una altra parcel·la municipal que està just al davant del lateral de l’Institut, carrer Josep Pallach, cantonada camí de Corbins.

Un solar per a residència d’avis i no per un equipament sobredimensionat

El nou solar es considerat com a reserva d’us per part de l’Ajuntament per a destinar-ho a residència d’avis, supeditat a trobar el finançament necessari per la construcció d’aquest equipament social per la gent gran. (Butlletí de Notícies de la Paeria, El 19 d’abril del 2007): “l’alcalde, Angel Ros, presideix la signatura d’un conveni de col·laboració amb la Fundació Privada Barri de Pardinyes i la Fundació Sorigué per la construcció i gestió d’un conjunt residencial especial que s’edificarà en el Pla Parcial Sur 13, qualificat de sistema d’equipaments i que s’adapti a les necessitats de la iniciativa”

L’edificació no s’ha aconseguit, fins ara, degut la crisi econòmica d’aquets darrers anys i per la dificultat de trobar finançament fins l’actualitat, a pesar de gaudir de 2 avantprojectes (Brufau Arquitectes i enginyers de Barcelona i el segon, de l’estudi d’Arquitectura Ar, dirigit per l’arquitecte lleidatà, Ferran Florensa) i ara l’Ajuntament de Lleida, sense consultar ningú, anuncia que aquesta superfície de 3.500 m2 es preveu destinar a construir un alberg per acollir a 150  temporers i centre per a persones sense llar.

La forma: falta de transparència, de diàleg, debat i d’acord

El pitjor de tot és que l’Ajuntament, no ha fet ús dels canals habituals participatius de l’entorn (Organització de Veïns, Consell de Barri, Federació d’Associacions de Veïns –FAV-, ni de les entitats afectades Fundació Pardinyes, Illa d’Ensenyament la Mitjana) i ni tampoc, sembla ser, dels diferents partits que composen la Paeria per consensuar la proposta de creació de l’alberg de temporers a Pardinyes.

El consistori va fer  públic, a través dels mitjans de comunicació, que contractarà un avantprojecte per acollir mòduls per temporers i per destinar-ho també al Pla Iglú, al carrer Josep Pallach 2 de Pardinyes, casualment en el lloc compromès per construir la residencia d’avis del barri, deixant indignats i cabrejats la majoria dels veïns de Pardinyes, per desconeixent del tema i també una gran majoria de representants d’organitzacions ciutadanes de Lleida que ens han mostrat el seu suport per la forma d’actual l’equip de Govern de la Paeria.

El fons

Això pel que fa a la forma. El fons és encara més sospitós. L’edifici d’alberg de temporers que proposa l’equip de govern municipal es projecta en un raconet amagat del final del tram urbà de la ciutat (en mig de la zona futura d’expansió de Pardinyes).

La construcció es preveu per acollir 150 persones (que tothom reconeix que seran moltes més). L’equipament es considera superdimensionat i ideat per acollir dos col·lectius totalment diferenciats: temporers i persones sense llar.

La Fundació barri de Pardinyes i moltes altres entitats i col·lectius i, fins i tot, partits polítics (Som Veïns, Bordeta, Horta, el Comú de Lleida) consideren que aquest projecte requereix un debat previ de ciutat, que hi ha altres ubicacions, tant o més optimes per acollir-ho i que l’ideal seria separar els col·lectius i estudiar unitats d’acollida diversificades en diferents punts de Lleida.

La Fundació barri de Pardinyes considera abans de començar a redactar l’avantprojecte de l’Alberg de Temporers s’ha de començar de nou, reflexionant, analitzar, dialogar i debatent àmpliament el tema, amb els representants i col·lectius que correspongui, ja que és  una problemàtica que ha de ser assumida pel conjunt de la ciutat.

Finalment,  caldria tenir en compta que, potser, concentrar en un mateix espai a aquests col·lectius tan diferenciats pot donar lloc a la possibilitat d’exclusió, de crear guetos (sector social aïllat de la resta i delimitat), sense descartar el foment de la segregació.

Paco Castillo,
Fundació Barri de Pardinyes


Descobriu-ne més des de Orvepard

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Deixa un comentari