General

170 fotografies comentades per conèixer la “Lleida Desapareguda”

El llibre de Joan Torné i Sandro Machetti recull imatges del
passat on es veu la transformació de la ciutat i de Pardinyes

Joan Torné (funcionari de la Diputació i col·leccionista de fotografies) i Sandro Machetti, professor d’Història de l’Art de la Universitat de Lleida) han presentat el 9 d’abril de 2019, a la sala Alfred Perenya de la Paeria, el llibre (editorial efadós) “La Lleida Desapareguda”. Un recull de 170 imatges del passat on es pot apreciar la transformació de la ciutat des de 1870 fins 1970.

És tracta, com va indicar l’alcalde Fèlix Larrosa, en la presentació, d’una sèrie d’imatges de la quotidianitat de la ciutat d’abans. “És pot veure la translació de Lleida en moments determinats. També recull petites històries de la ciutat que, per qüestions bèl·liques i algunes decisions errònies, es pot arribar a saber el que ha estat Lleida en els darrers temps”. I, que, avui no es donaria perquè hi ha un catàleg d’edificis a conservar i un Pla d’Espais s protegir per preservar el nostre patrimoni.

La regidor de Cultura, Montse Parra també va elogiar l’obra, de prop de 190 pàgines, per ser un patrimoni documental i un viatge al passat per veure com ha evolucionat Lleida.

Joan Torné va explicar el treball dut a terme, durant 2 anys, tenint com a base la muralla de la ciutat i ordenant les fotografies de muralla endins i la ciutat vista des de l’exterior muralla. La tasca del professor Sandro Machetti ha estat la de col·laborar en la selecció i en l’ordenació de les imatges i redactar els comentaris de text.

Pardinyes en Partides i Barris en lluita

El llibre està dividit en diferents capítols com a Llum i Ombres, la ciutat closa, arran de la muralla i la perifèria fèrtil, amb les seves partides i barris en lluita.

En aquest apartat recull fotos de diferents barris (Cappont, Bordeta, els Instituts, Balàfia i del barri de Pardinyes), amb imatges del canal de Seròs, la fàbrica del gas, la fàbrica de pinsos Porta de l’estació de classificació i del camp de l’antic camp de futbol de la carretera de Corbins (Lérida Balompié 1939-1947).

L’Ajuntament de Lleida rebrà aquesta col·lecció de fotografies de Joan Torné Coscolla totalment digitalitzades pel fons de l’arxiu municipal de la Paeria a l’haver estat ens col·laborador per editar aquesta publicació.

Paco Castillo, periodista

Deixa un comentari